Keep är en serie bruksprodukter för förvaring av allt från socker och gryn till kaffe, te och knäckebröd. Fem burkar och två skålar i stengods pryder sin plats i köket: framme på bänken, bredvid spisen eller direkt på bordet.
”Keep” from Sagaform. Design by Lotta Odelius
Dekoren skiljer sig på flera sätt från mina övriga mönster, dels genom att den är enfärgad, dels genom ett mer grovhugget manér. De olika mönsterdelarna tog form med en barnsligt enkel teknik: potatistrycket. Att formge i potatis har sina begränsningar och resultatet blev ett robust mönster med ett nytt och för mig ganska otypiskt uttryck.
”Keep” from Sagaform. Design by Lotta Odelius
Även produkternas formgivning är robust; hantverksmässig snarare än förfinad. Skålarna tillhör mina egna favoriter. Båda har uttag i locket för sked och jag ritade dem specifikt med havssalt i åtanke: hemma hos oss har vi alltid två skålar på bordet – en med grovt salt och en med fint salt. ”Salt för alla smaker”.
”Keep” from Sagaform. Design by Lotta Odelius
Det är sällan jag ritar enfärgade mönster men Keep etablerade sig redan på skisstadiet i sin svartvita form. Jag ritade även en flerfärgad version av mönstret, men den befäste bara valet av den enfärgade; det händer så pass mycket i mönstret att flera färger kändes överflödiga.

PROJEKT: Keep

UPPDRAGSGIVARE: Sagaform

UPPDRAG:
Produkt- och mönsterdesign